WK-jury over Henkie: 'We vinden het een superpaard'

De Wereldkampioenschappen voor jonge dressuurpaarden begonnen fantastisch voor de zesjarige Henkie (Alexandro P x Upperville). De hengst van Jaap van den Berg, Aris van Manen en Joop van Uytert liep naar de tweede plaats in de kwalificatie. Aan de finaleproef begon hij nog een slag beter, maar voor de wissel trad een fikse storing op. Ondanks die storing werd hij nog steeds 8ste van de wereld, met mooi commentaar van de jury!

"We vinden het een superpaard, die helaas zijn dag niet had", zegt 5* jurylid Isobel Wessels na de finaleproef van Henkie. Henkie begon onder Adelinde Cornelissen aan zijn finaleproef alsof hij naar een medaille ging. Drie klassen meer gedragen dan in de kwalificatieproef kwam hij over de AC-lijn. Het eerste drafgedeelte was heel mooi, maar in de galop trad een flinke storing op voor de eerste wissel. De 8,16 komt omdat de jury de potentie van de hengst nog wel door de onvolkomenheden in de proef heen zag. De jury betreurt de fouten, maar kan niet anders dan de hengst afstraffen daar op. Dat komt vooral tot uiting in het punt voor submission, een 6,9. De sterke stap van Henkie komt vandaag ook niet helemaal uit de verf (8,5). Wel een 8,6  voor de draf, een 8,8 voor de galop en een 8 voor de aanleg.

9 voor de aanleg in kwalificatie

In de kwalificatie scoorde Henkie een punt hoger voor de aanleg, maar liefst een 9 kwam op het protocol te staan. Met Adelinde was Henkie in de kwalificatie net zoals vorig jaar het beste Nederlandse dressuurpaard van zijn jaargang op de Wereldkampioenschappen in Ermelo. Waarbij er ook nog wel wat speling in de score voor de stap zat, daar bleef de jury ‘hangen’ op een 8,5. Verder een 9,2 voor de draf, een 8,6 voor de galop, een 8,5 voor de submission en een 9 voor de aanleg dus.

Domper

Voor Adelinde was de fout in de finaleproef een domper, maar ze was blij dat de jury de potentie nog steeds zag. "Zoiets kan gebeuren, het blijven paarden", zegt Adelinde. "Henkie heeft zich in ieder geval nog weer meer op de kaart gezet." 

 Henkie is gefokt door familie Hekkert uit Wijhe.