Kayne KWPN goedgekeurd met 81,5 punten

De weg naar een KWPN dekbrevet is lang, maar Kayne liep er fluitend doorheen. Als veulen werd hij door Gerard Korbeld (ook de eigenaar van Governor) en Adelinde ontdekt op Veulenveiling Prinsjesdag. "Ik kan niet wachten om weer zelf met hem aan de slag te gaan", zegt Adelinde over de driejarige hengst die met 81,5 punten werd ingeschreven. 

Vlot liep de door Lineke Bennink gefokte Kayne door de drie bezichtigingen van de KWPN Hengstenkeuring en na de 70-daagse voorjaarstest werd Kayne ingeschreven in het stamboek met 81,5 punten en onder andere een 9 voor de stap. Volgens de KWPN hengstenkeuringscommissie kan hij vooral het achterbeengebruik en de stap verbeteren in de dressuurpaardenfokkerij. 

Kayne en fokkers

Geen pas verkeerd

Adelinde kan niet wachten om weer zelf met hem aan de slag te gaan: "Vanaf de eerste dag dat hij in training was, heeft hij geen pas verkeerd gezet. Hij wil altijd werken en doet altijd zijn best. Voor mij heeft hij alles: mooi, drie goede gangen en een topkarakter."

WhatsApp Image 2018 05 25 at 21.09.26

Mooi rapport

De KWPN-hengstenkeuringscommissie zag dat net zo: "Kayne is een eerlijke en betrouwbare hengst met een goede instelling. De hengst heeft veel bereidheid tot werken en laat zich goed bewerken. De stap is zuiver met een goed lichaamsgebruik en is zeer goed van ruimte. De draf is goed van ruimte met een achterbeen dat goed te bewerken is. De galop is krachtig, bergop en goed van ruimte. Kayne beweegt met ruim voldoende tot veel souplesse, een goede houding en een goede balans. Als dressuurpaard heeft Kayne veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed gevoel."

Bert Rutten zeer positief

“Hij loopt in alle drie de gangen met het achterbeen de juiste kant op en heeft een zeer goed reactievermogen. Hij geeft keer op keer snelle en goede reacties en denkt mee naar voren", zei Bert Rutten in de toelichting voor het publiek. 

Beschikbaar bij Stal Aris van Manen

Kayne is per direct beschikbaar bij Stal Aris van Manen (www.arisvanmanen.nl): 06-55701606

Volledig rapport: 

GEBOORTEDATUM 27-6-2015
FOKRICHTING Dressuurpaard
REGISTER STB
STOKMAAT 167 cm
KLEUR BRUIN
WFFS geen drager
GEREGISTREERDE(N) M.A. CORNELISSEN (NIJKERK), G.A.M. KORBELD (NIJVERDAL)
Fokker(s)
NAAM WOONPLAATS
MEVR. R.W. BENNINK Roden

Verrichtingscijfers
Stap (2x)9
Draf (2x)8
Galop (2x)8
Souplesse 7.5
Houding en balans 8
Rijdbaarheid en bewerkbaarheid 8
Aanleg als Dressuurpaard 8
Totaal 81.5

Jaar verrichting 2018
Plaats Ermelo

Verrichtingsrapportage
Exterieur:
Kayne is een goed ontwikkelde hengst die goed in het rechthoeksmodel staat. Het hoofd is aansprekend met iets zware kaken. De nek is goed van lengte met een correcte hoofd-halsverbinding. De hals is goed van vorm, ruim voldoende van lengte en goed van bespiering en komt diep uit de borst. De schouder is ruim voldoende van lengte en een fractie steil van ligging. De schoft is ruim voldoende ontwikkeld en zou langer door mogen lopen. De rug is goed van lengte en bespiering. De lendenen zijn iets strak en goed aangesloten. De croupe is iets recht, ruim voldoende van lengte en goed van bespiering. De broekspier zou wat langer moeten doorlopen. Het voorbeen is van terzijde gezien correct gesteld en van voren gezien rechtsvoor licht frans gesteld. Het achterbeen is licht sabelbanig en een fractie lang. De koten zijn goed van lengte en correct gesteld. Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit. De voeten zijn goed ontwikkeld, goed van vorm en goed van kwaliteit. De verzenen zijn laag.

Afstamming:
Uit de eerste jaargang van Governor komt deze Kayne, die daarmee dan ook de eerste KWPN goedgekeurde zoon van de Totilas-zoon is. Governor won in 2017 als zesjarige onder Adelinde Cornelissen de zilveren medaille op het WK Jonge Dressuurpaarden in Ermelo. Zijn vader Totilas heeft een onuitwisbare indruk in de dressuursport achtergelaten. Onder Edward Gal was hij op het hoogste niveau bijna onverslaanbaar, zo waren zij Europees kampioen, wonnen de WEG en de Wereldbeker. Kayne’s moeder Adorijke voert de predikaten elite en sport-dr en is een dochter van de preferente Rousseau. Ze is geklasseerd op ZZ-L-niveau. Haar moeder Tadorijke draagt de predicaten elite en preferent en is een dochter van Krack C, waarna als Kayne’s overgrootmoeder Gadorijke, een preferente merrie van de Engels volbloed Kaiserstern xx op papier staat. Zij is de moeder van het Grand Prix-springpaard Kadorijke (v.Libero H) van Wim Smet. Een generatie verder vinden we de keur prestatie-merrie Cadorijke (v.Voltaire), die de moeder is van de GP-springpaarden Jadorijke (v.Libero H) en Nodorijke (v.Epilot). Uit deze moederlijn komen hiernaast diverse andere bovengemiddelde sportpaarden.

Onderzoekrapport:
Kayne is een eerlijke en betrouwbare hengst met een goede instelling. De hengst heeft veel bereidheid tot werken en laat zich goed bewerken. De stap is zuiver met een goed lichaamsgebruik en is zeer goed van ruimte. De draf is goed van ruimte met een achterbeen dat goed te bewerken is. De galop is krachtig, bergop en goed van ruimte. Kayne beweegt met ruim voldoende tot veel souplesse, een goede houding en een goede balans. De hengst draagt de staart scheef, afwisselend naar links of rechts. Als dressuurpaard heeft Kayne veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed gevoel.

Stalgedrag:
Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal.

Veterinair rapport:
Geen bijzonderheden vastgesteld.

Spermaonderzoek:
Verwacht bevruchtend vermogen klasse: goed.

Fok/aanparingsadvies:
Kayne kan de stap en kracht vanuit het achterbeen verbeteren in de dressuurpaardenfokkerij.

Moederrapportage:
Adorijke is een zeer goed ontwikkelde merrie die zeer goed in het rechthoeksmodel staat. Het hoofd is zeer sprekend.De nek is voldoende van lengte met een correcte hoofd-halsverbinding.De hals is goed van vorm, zeer goed van lengte en goed van bespiering.De schoft is zeer goed ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is goed van lengte en schuin van ligging. De rug is ruim voldoende van lengte en een fractie week. De lendenen zijn sterk bespierd en zeer goed aangesloten.De croupe is licht hellend van ligging, goed van lengte en goed van bespiering. De broekspier is goed van lengte. Het voorbeen is van voren gezien licht toontredend en van terzijde gezien correct gesteld. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn correct van lengte en goed gesteld. De hoeven zijn voldoende ontwikkeld en voldoende van kwaliteit met een fractie lage verzenen, waarbij rechtsvoor iets lager is. Het fundament is goed ontwikkeld en zeer goed van kwaliteit. De stap is voldoende van ruimte, zeer goed van souplesse en licht toontredend. Adorijke heeft in 2009 bij de IBOP proef de volgende resultaten behaald: Stap 8 Draf 7,5 Galop 7 Souplesse 7,5 Houding en Balans 7,5 Rijdbaarheid en Bewerkbaarheid 7,5 Aanleg als dressuurpaard 7.5 Totaal 75 punt.