Henkie beste Nederlandse paard in extreem kwaliteitsvolle finale vijfjarigen

De KWPN en Oldenburgs goedgekeurde hengst Henkie (v. Alexandro P) pakte direct in de eerste kwalificatie een ticket voor de finale en werd uiteindelijk (gedeeld) zesde op het Wereldkampioenschap voor vijfjarige dressuurpaarden. Een bijzondere prestatie, want volgens velen was de kwaliteit in geen jaargang zo hoog als bij de vijfjarigen in Ermelo. 

Met zijn zesde plaats was Henkie het beste Nederlandse paard bij de vijfjarigen in Ermelo. In de finale kreeg de hengst van Jaap van den Berg, Aris van Manen en Joop van Uytert een 8,5 voor de draf, een 9,2 voor de stap, een 9 voor de galop, een 8,4 voor de submission en een 8,9 voor het perspectief als dressuurpaard. Dat bracht zijn totaal op 8,8. 

Christoph Hess: 'Dit is hoe een stap eruit moet zien'

Het Duitse jurylid Christoph Hess was zeer lovend over de stap van de door familie Hekkert gefokte Henkie. Bijzonder, want eigenlijk is de stap de bottleneck van de Nederlandse dressuurpaardenfokkerij en is de Nederlandse stap in Duitse ogen niet snel goed genoeg. “Een erg goede stap, Henkie gaat over voldoende bodem en behoudt ritme en stabiliteit. Dit is wat we willen zien in de stap. Voor de galop geven we een 9, dit paard heeft een mooie opwaartse tendens en galoppeert met veel afdruk. De draf is krachtig en met veel afdruk.”