Adelinde met vier paarden door naar finale WK-selectie

Een 100 procent score voor Adelinde in de halve finale van de KNHS voorselectie voor het WK voor jonge dressuurpaarden in Etten-Leur. Met alle vier de paarden in de halve finale – Henkie, Governor, Goodman en Fleau de Baian – selecteerde Adelinde zich voor de finale die plaatsvindt op het NK Dressuur in Ermelo. Bovendien wonnen Henkie (met 87,2%) en Fleau de Baian (met 79,2%). 

"Ik ben super tevreden met hoe alle vier de paarden het gedaan hebben", vertelt Adelinde, die met haar resultaten de succesvolste amazone was in de halve finale. Naast de overwinningen van Fleau de Baian en Henkie, werd Governor 2e bij de zesjarigen en in diezelfde rubriek werd Goodman RWP tiende.

Jan Wolfs over Fleau de Baian: 'Veel kwaliteit'

Op de eerste dag won Fleau de Baian, de volle broer van Parzival, bij de zevenjarigen met bijna 80%. De Oldenburgs en AES-goedgekeurde hengst van Adelinde en familie Korbeld kreeg lovend commentaar van de jury. Jan Wolfs, die het technische gedeelte beoordeelde, vertelt: "Het is niet zo makkelijk om aan 80 procent te komen voor het proeftechnische deel. Adelinde en Fleau de Baian gingen foutloos door de proef en het was proeftechnisch heel fijn voor elkaar. Fleau de Baian is een paard met veel kwaliteit in beweging en werd ook fijn in de houding voorgesteld.”

Zelf zegt Adelinde: "Hij is zo super constant. Hoewel hij nog jong is en ook nog eens hengst, blijft hij altijd bij de les. Daarnaast loopt hij heel safe door een proef heen, waarbij hij eigenlijk alle onderdelen heel goed uitvoert. Dat is echt zijn kracht." 

adelinde cornelissen henkie ds87,2% voor Henkie

Henkie van Jaap van den Berg, Aris van Manen en Joop van Uytert was bij de vijfjarigen de beste met een score die richting de 90 procent gaat. Jan Wolfs was ook hier zeer enthousiast: “De hengst heeft drie kwaliteitsvolle gangen. Zijn stap beoordeelden we met een 9. Die is heel fijn door het lichaam, ruim en zuiver. Henkie liep in de proef met veel harmonie, was fijn nageeflijk en werd in een hele mooie houding voorgesteld. Het was echt een proef van hoog niveau die Adelinde en Henkie lieten zien.”

Governor tweede en Goodman tiende

Bij de zesjarigen werd Governor (Totilas uit de volle zus van Parzival) van familie Korbeld tweede met 85,2%. "Governor was super scherp, op sommige momenten iets te, waardoor we een paar foutjes kregen. Maar wat een werelds gevoel geeft dat paard", vertelt Adelinde. 

Jurylid Adriaan Hamoen was vooral onder de indruk van de galopreprise: "“Hij toonde een hele goede galopreprise en Adelinde had hem er heel mooi aan staan. Ze reed een proef met mooie overgangen, die ze ook allemaal heel goed reed.”

In diezelfde rubriek werd Goodman met 78,6% tiende en daarmee was er ook voor hem een ticket voor de finale die op het NK Dressuur in Ermelo op 13 en 15 juli wordt verreden. Dan zal ook bekend gemaakt worden welke paarden voor Nederland afgevaardigd worden naar het WK jonge dressuurpaarden begin augustus, wederom in Ermelo.

Foto's: Digishots/KNHS